Diş Hekimliği Fakülteleri Hakkında Genel Bilgiler

24-01-2023 14:40
Diş Hekimliği Fakülteleri Hakkında Genel Bilgiler

Üniversite sınavına giren öğrenciler tarafından tıptan sonra en çok tercih edilen bölümlerin başında diş hekimliği gelmektedir. Diş hekimliğinin bu kadar tercih edilmesinin birçok sebebi bulunmaktadır. Tıp alanında kariyer yapmak isteyen kişiler için alternatif seçimlerden birisi olduğu gibi ağız ve dış sağlığı alanında uzmanlık uzmanlaşmak isteyen kişiler dış hekimliği fakültelerini tercih etmektedir.

Diş Hekimliği Fakülteleri Hangi Puan Türü ile Almaktadır?

Diş hekimliğinde verilen eğitim temel olarak diş sağlığının korunması, diş ve diş eti hastalıklarının nasıl tedavi edileceği, ağız içi protez yapımı, diş ve çene ameliyatları ile ağız boşluğunun sağlığının korunmasını içermektedir. Bu sebeple de diş kimliği bölümünde okumak isteyen öğrencilerin ağız ve diş sağlığı konusuna ilgi duyması gerekmektedir.

Diş hekimliği fakülteleri matematik fen puan türünden alım yapmaktadır. Bu alandan en iyi olan üniversiteler ise Hacettepe Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi olmaktadır. Diş hekimliği okumak isteyen bir gencin ilk 23.000 kişi içerisinde yer alması gerekmektedir.

Diş Hekimliğinde Görülen Dersler Nelerdir?

Neyse 5 yıllık süreyle eğitim vermektedir. Bu süre içerisinde birçok farklı diş hekimliği dersleri ve diş hekimliği kitapları kullanılmaktadır. Temel olarak eğitim süresi içerisinde ağız ve diş sağlığı ile ilgili hem teorik hem de pratik bilgiler alınmaktadır. Diş hekimliğinin ilk ilk 2 yılında genellikle matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilim derslerine yer verilmektedir. Fakültenin son 3 yılında görülen dersler ise diş hekimliği alanına yönelik olmaktadır. Diş hekimliği fakültesinde görülen bazı dersler ise şunlar olmaktadır:

·         Restoratif diş tedavisi,

·         Protetik diş tedavisi,

·         Sağlık bilişimi ve bilgisayar uygulamaları,

·         Biyoistatistik,

·         Ağız, diş ve çene radyolojisi,

Fakültenin son 3 yılında dersler ağırlıklı olarak uygulamalı yapılmaktadır. Bu sebeple de bu süre içerisinde öğrenciler kliniklerde staj yaparak çalışma ortamlarını çok daha ayrıntılı bir şekilde öğrenme imkanı olurlar. Staj süreleri boyunca diş çekme, dolgu yapma ya da protez yapma gibi tedavileri uygulamalı olarak öğrenmektedir. Diş hekimliği eğitiminin teori kısmında diş ekimliği kitapları son derece önemli olmaktadır. Bu kitaplar sadece öğrencilik dönemlerinde değil daha sonrasında meslek hayatları içerisinde de sıklıkla başvuracakları birincil kaynakları olacaktır.

Diş Hekimliği Fakültesi İçin Gerekli Olan Özellikler Nelerdir?

Diş hekimliği alanında kariyer yapmak isteyen kişilerin öncelikle diş sağlığına ve diş bakımına ilgi duyması gerekir. Bunun yanında el, göz ve beyin koordinasyonlarını gelişmiş olması, çalışmalarını daha sağlıklı ve titiz bir şekilde yapmalarını sağlayacaktır. Diş hekimleri dar bir alanda çalıştıkları için parmaklarının iyi bir şekilde kullanabiliyor olmaları gerekmektedir. Bu özelliklerin yanında cisimler ve şekiller arasında bağlantı kurabilmesi ve estetik anlayışının gelişmiş olması beklenir. Diş hekimlerinin ağız içi gibi dar bir ortamda uzun süreli çalışmaları gerektiği için odaklanma sürelerini uzun olması gerekmektedir. Bunun yanında toplumumuzda birçok insanın dişçi korkusunun bulunmasından dolayı sabırlı olmaları ve hastalarına hoşgörülü yaklaşmaları gerekmektedir. Son olarak diş hekimlerinin insan ilişkileri konusunda kendilerini geliştirmeleri ve sorumluluk duygusunun da gelişmiş olması beklenmektedir.

Diş Hekimliği Fakültesinden Mezun Olana Kişilerin kariyer Olanakları Nelerdir?

Diş hekimliğin fakültesinden mezun olduktan sonra diş hekimleri gerek kamu hastanelerinde gerekse özel hastanelerde kolaylıkla iş bulabilmektedir. Bunun yanında diş sağlığı merkezleri ya da kliniklerde de kariyer yapma imkanı bulunan diş hekimlerinin farklı alanlarda uzmanlaşması da söz konusu olmaktadır. Ortodontoloji, periodontoloji ve ağız diş ve çene cerrahisi alanlardan uzmanlaşma imkanı bulabilen diş hekimleri aynı zamanda gerekli akademik sınavlarda başarılı olarak eğitim görevlisi olarak da görev alabilirler.

Zorlu bir eğitimin ardından mezun olarak diş hekimliği yapmaya başlayan kişilerin görev tanımları içerisinde öncelikle gelen hastanın dinlenmesi, hastalığın saptanması bulunmaktadır. Diş sağlığı ile uygulamalar içerisinde yer alan yapay diş yaptırıp taktırmak, kanal uygulaması yapmak, diş çekimi yapmak dolgu, yapmak düzgün olmayan dişlerin düzeltilmesini sağlamak gibi müdahalelerde bulunurlar. Bunun yanında ilaç reçete etmeye ehliyetlerini bulunması sebebiyle gerekli olması durumunda hastalara çeşitli ilaçları reçete edebilirler. Önemli olan bir diğer nokta ise diş hekimlerinin sadece dişlerle ilgilenmemesidir. Bunun yanında ağız boşluğunda bulunan bütün bölümler diş hekimlerinin ilgi alanları içerisinde yer almaktadır.

Diş Hekimlerinin Atamaları Nasıl Yapılır?

Diş hekimlerinin atamaları Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Atanmak için özel bir sınava ihtiyaç duymayan diş hekimleri ilk defa veya yeniden atama kurası ile görev yerlerine atanmaktadır. Genellikle kolay bir şekilde atanan diş hekimlerinin içinden bazıları DUS’a girerek uzmanlık almayı tercih ederler. Uzmanlaşan diş hekimleri daha fazla kazanç sağlamaktadır.

Diş Hekimliği Mezunlarının Maaş Skalası Nedir?

Diş hekimleri kamuda ya da özel alanda çalışmalarına bağlı olarak farklı ücretler almaktadır. Diş hekimlerinin baz maaşlarının yanında döner sermaye ve performans ücretleri de olmaktadır. Kamu sektörü yerine özel sektörde diş hekimliği yapmayı tercih edenler ise devlet hastanelerine oranla daha fazla kazanç elde etmektedir. Bunun yanında diş hekimliği fakültesi mezunlarının tercih etmesi durumunda kendi kliniklerine açarak serbest çalışma imkanları da bulunmaktadır. Bu yolu tercih eden diş hekimlerinin kazançları ise sahip oldukları hastalar ile doğru orantılı olarak artmaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.