Acil Tıp Uzmanları Ne İş Yapar ve Nasıl Acil Tıp Uzmanı Olunur?

24-01-2023 14:37
Acil Tıp Uzmanları Ne İş Yapar ve Nasıl Acil Tıp Uzmanı Olunur?

Acil tıp uzmanları acil servislerde hasta bakım hizmetlerinden sorumlu olan uzman doktorlardadır. Başta hasta bakımı olmak üzere serviste görev alan diğer işlerin takiplerini yapmak ve doktorlarla irtibat kurarak hastaların tedavilerini sağlamak gibi birçok görevi yerine getirmektedirler. Acil tıp uzmanı olabilmek için öncelikle 6 yıllık tıp fakültesini başarıyla tamamlamalı ve daha sonra TUS kitapları ile ciddi bir çalışma sonrasında başarılı olabilen onun tıpta uzmanlık sınavına girerek acil tıp uzmanlığı bölümüne yerleşmek gerekmektedir. Acil tıp uzmanlığı bölümünü bitirmek uzman olmak için yeterli değildir. Uzmanlığın kazanılabilmesi için 5 yıl boyunca staj yapmaları gerekmektedir.

Acil Tıp Uzmanı Olunabilmesi İçin Alınması Gereken Eğitimler Nelerdir?

Acil tıp uzmanı olabilmek için öncelikle üniversite sınavında tıp fakültesini kazanılması ve o fakültenin başarıyla tamamlanması gerekmektedir. Pratisyen hekim olarak mezun olduktan sonra TUS hazırlık kursları ve TUS kitaplarıyla hazırlanarak tıpta uzmanlık sınavına girilmeli ve bu sınavda yeterli puan alınarak acil tıp uzmanlığı eğitimine yerleştirilmeleri gerekmektedir. Acil tıp uzmanı olmak için 11 yıllık eğitimin tamamlanması gerekir. Acil tıp uzmanlarının diğer uzmanlık alanlarından ayıran en büyük farkları ise uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra 5 yıl boyunca staj yapma zorunluluklarının bulunmasıdır. Bu sebeple de diğer uzmanlık alanlarına göre daha geç atanırlar.

Acil Tıp Uzmanı Olabilmek için Kişilerin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Acil tıp uzmanı olabilmek için elbette ki gerekli eğitimleri başarıyla tamamlanması gerekmektedir. Ancak bu mesleğin iyi bir şekilde yapılması için tercih edecek kişilerdir bazı özelliklerin de bulunması gerekmektedir. Bu özelliklerin başında soğukkanlı olabilmek ve kriz anlarından mantıklı bir şekilde müdahale edebilmek bulunmaktadır. Sorunları pratik bir şekilde çözmek de acil tıp uzmanında bulunması gereken bir başka özellik olurken her zaman analitik düşünerek etkin kararlar vermesi beklenmektedir. Son olarak süreçleri çözüm odaklı olarak değerlendirmeleri gerekir.

Acil Tıp Uzmanı Olabilmek İçin Kaç Puan Alınması Gerekir?

Acil tıp uzmanı olabilmek için TUS sınavından en az 45.01 puanın alınması gerekmektedir. Daha sonrasında acil tıp uzmanlık eğitimine başlanabilmektedir. Bu süreçte uzmanlık eğitimini alan hekimlerin en büyük yardımcıları şüphesiz ki acil tıp kitapları olmaktadır. Acil tıp kitapları sadece eğitim süresince değil aynı zamanda meslek hayatlarında da sık sık başvurdukları kaynaklardan birisi olmaktadır.

Acil Tıp Uzmanlarının Maaşları Ne Kadar Olmaktadır?

Acil tıp uzmanlarının maaşları geniş bir skalada bulunmaktadır. Çünkü acil tıp uzmanların çalıştıkları iş yerine ve tecrübelerine göre aldıkları maaşlardan değişkenlik göstermektedir. Bunun yanında kamu kurumlarından çalışan acil tıp uzmanları özel sektörde çalışanlara oranla daha yüksek maaş almaktadır.

Acil Tıp Uzmanlığı Stajı ve Koşulları Nelerdir?

Acil tıp uzmanlığı için gerekli olan staj süresi 5 yıl olmaktadır. Bu süre içerisinde acil tıp uzmanı adayları, acil tıp uzmanlarının maaşlarına oranla daha az bir gelir elde etmektedir. Acil tıp uzmanı stajyerleri stajları süresince hasta bakım işlemlerini takip etmelerinin yanı sıra acil tıp uzmanına hasta bakımı ile ilgili bilgi vermek gibi işleri üstlenmektedir.

Acil Tıp Uzmanlarının Emeklilik Şartları Nelerdir?

Acil tıp uzmanlarının emeklilik şartları sigortalı olma tarihlerine ve cinsiyetlerine göre değişiklik göstermektedir. Erkek acil tıp uzmanlarının emeklilik şartları içerisinde 8 Eylül 1999 sonrasında sigorta girişi olanlar için gerekli olan şartlar içerisinde 7000 gün prim sayısı ve 60 yaş şartları bulunurken; 1 Mayıs 2008 sonrasında sigorta girişlerinin bulunması durumunda ise 7200 prim günü ve 60 ile 65 yaş arası emeklilik yaşı şartları aranmaktadır.

Acil tıp uzmanlarının kadın olması durumda ise prim gün sayıları ve emeklilik yaşları değişiklik göstermektedir. Buna göre 8 Eylül 199 tarihinden sonra sigortalı olan kadın hekimler için gerekli olan prim gün sayısı 7000 gün olurken emeklilik yaşları ise 58 olmaktadır. Bunun yanında 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigorta girişi olanların ise 7200 prim günlerinin bulunması ve 7200 prim gününü ve 58 yaşını doldurmaları gerekir.

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunan erkek acil tıp uzmanlarının 25 yılı doldurmaları, kadınların ise 20 yılı doldurmaları durumunda emekliliğe hak kazanırlar.

Devlette Acil Tıp Uzmanı Olmanın Avantajları Nelerdir?

Acil tıp uzmanları hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde çalışabilmektedir. Kamu alanında çalışmanın getirmiş olduğu ilk avantaj çalışma saatlerinin daha düzenli olmasıdır. Bunun yanında sigorta ve maaş imkanları özel sektöre göre daha gelişmiştir. Fazla mesai yapma imkanının daha az olduğu kamu kurumları aynı zamanda emekli olmak için özel sektöre kıyasla daha fazla avantaj sunmaktadır.

Özelde Acil Tıp Uzmanı Olmanın Avantajları Nelerdir?

Acil tıp uzmanların kamu hastanelerinin yanı sıra özel sektörde de görev almaktadır. Acil tıp uzmanlarının özel sektörü tercih etmelerinin en büyük sebeplerinin başında kendilerini geliştirmeleri ve farklı pozisyonları öğrenmeleri için özel sektörün çeşitli fırsatlar sunmasıdır. Bunun yanında çalıştığı alanla ilgili olarak proje üretmek isteyen acil tıp uzmanlarına kamu kurumlarına kıyasla daha fazla imkan sağlanmaktadır. Özel sektörün uzmanlara başka kurumlarda ek iş yapma imkanı sunması sayesinde ek kazanç elde etmeleri de mümkün olmaktadır

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.