Ulusal ve Uluslararası Yayınevi Nedir?

09-01-2024 13:50
Ulusal ve Uluslararası Yayınevi Nedir?

Ulusal ve Uluslararası Yayınevi Nedir?

Ulusal Yayınevi Nedir?

Ulusal yayınevi; Türkiye’de faaliyet gösteren ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden yayıncılık sertifikasına sahip yayınevleri ulusal yayınevi olarak tanımlanır. Söz konusu yayınevleri kitap baskı ve kitap bastırmak konusunda yetkiye sahiptir. Eserlere ISBN ve bandrol alma hakkında sahip yayınevleri ulusal yayınevi olarak tanımlanır.

Uluslararası Yayınevi Nedir?

Uluslararası yayınevi ise; farklı dillerde ve yurt dışı bağlantılı şekilde yayın üreten yayınevleri uluslararası yayınevi olarak tanımlanır.  Yurt dışında kabul görmüş üniversitelerin kütüphanelerinde eserleri bulunanan yayınevleri Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığı (ÜAK) tarafından doçentlik başvurusunda kabul edilen uluslararası yayın şartları için belirlenmiş kurallar dikkate alınmaktadır.

ÜAK Doçentlik başvuru şartları altında uluslararası yayınevi şu şekilde tanımlanmaktadır;

  • En az 5 yıl uluslararası kapsamda düzenli biçimde faaliyet göstermiş olmak
  • Dünya çapında bilinirliği bulunan üniversitelerin kataloglarında yer almak
  • Söz konusu kataloglarda aynı alanda farklı yazarlara ait en az 20 kitap yayınlamış olmak

Ulusal ve Uluslararası Yayınevi Farkı ve ISBN

Ulusal ve uluslarası yayınevi arasındaki fark akademik olarak doçentlik şartları özelinde değerlendirilir. Ancak ISBN esas olarak bir eserin uluslararası sertifikasyona sahip olduğunu göstermektedir.

ISBN; Uluslararası Standart Kitap Numarası; eserin uluslarası bir yöntemle standardize edilmesini ve belirli bir yayıncının yayımladığı eserin kimliği olarak verilmektedir. Söz konusu uygulamayla eser uluslarası statüde tanımlanmış olmaktadır.

Elbette bu tanımlama eseri doçentlik gibi akademik alanda uluslarası yayın statüsüne dahil etmez ancak ISBN’nin başlı başına her eserde bulunması gereken özel bir statü olduğu da unutulmamalıdır.

Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 17/10/2019 tarihli toplantısında alınan karar ile, Doçentlik Başvuru Şartlarında yer alan, “Ulusal Yayınevi” ve “Uluslararası Yayınevi” tanımları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

Ulusal Yayınevi: En az dört yıl ulusal düzeyde düzenli faaliyet yürüten, yayınları Türkiye’deki üniversite kütüphanelerinde kataloglanan ve daha önce aynı alanda farklı yazarlara ait en az 20 kitap yayımlamış yayınevi.   

Uluslararası Yayınevi: En az dört yıl uluslararası düzeyde düzenli faaliyet yürüten, yayımladığı kitaplar Yükseköğretim Kurulunca tanınan sıralama kuruluşlarınca belirlenen dünyada ilk 500’e giren üniversite kütüphanelerinde kataloglanan ve aynı alanda farklı yazarlara ait en az 20 kitap yayımlamış olan yayınevi.  İlgililere Duyurulur. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.